Drie redenen waarom zelfinzicht jou verder kan helpen in je carrière

“Knowing yourself is the beginning of all wisdom”. Aristoteles kon het in de Griekse Oudheid al zo mooi verwoorden en nog steeds wordt er vaak gezegd dat zelfinzicht belangrijk is om succesvol te worden. Recent werd zelfinzicht zelfs nog door de Business Insider beschreven als één van de belangrijkste factoren voor een succesvolle carrière. Maar waarom is dit nu precies zo belangrijk?

 

1. Vind jouw droombaan (en krijg hem!)

Om uit te zoeken welke vacature wel of niet bij jou past zul je eerst moeten weten wat voor baan jij eigenlijk naar op zoek bent, wat jouw competenties zijn en hoe jij als persoon in elkaar zit.  Krijg jij energie van veel mensen om je heen of werk je liever in je eentje? Sta jij makkelijk voor een groep of geef je liever anderen de beurt? Dit soort vraagstukken kunnen ervoor zorgen dat jij juist wel of juist niet op je plekje zit. Nu je weet waarom deze vacature zo goed bij jou past, zal dit een sterke basis zijn voor je motivatiebrief en kan het jou helpen om je verhaal goed te profileren in het sollicitatie gesprek.

 

2. Versnel je persoonlijke (carrière)ontwikkeling

Zelfinzicht kun je ook gebruiken om jezelf te blijven ontwikkelen. Door je eigen sterke en zwakke plekken te leren kennen, kun je ervoor zorgen dat je leert van je eigen fouten en om hulp gaat vragen als je weet dat je ergens minder goed in bent. Zelfinzicht geeft je dus handvaten voor wat wil je nog verbeteren en veranderen.  Eby, Butts & Lockwood [1] beschrijven het belang hiervan in een arbeidsmarkt met oneindige mogelijkheden. Mensen met meer zelfinzicht zullen zich sneller kunnen aanpassen in een onstabiele en veranderende arbeidsmarkt en werk-omgeving.

 

3. Vergroot je probleemoplossend vermogen

Al in 1945 werd door Symonds beschreven dat zelfinzicht gebruikt kan worden om problemen op te lossen. Als je problemen ervaart in je werk of dagelijks leven kan jouw zelfkennis een manier zijn om er achter te komen wat er nu precies fout gaat. Waarom vind jij het bijvoorbeeld moeilijk om jezelf te motiveren voor een bepaalde taak? Maar ook, hoe komt het nou dat jij steeds in de clinch ligt met je baas en jouw collega niet? Voor het oplossen van conflicten is het erg belangrijk dat jij weet hoe jij met situaties omgaat. Dit zal je helpen op weg naarcarrière- en levensgeluk.