Studielast is niet de oorzaak van studentenstress

Het bindend studieadvies is een prima instrument gebleken en niet de hoofdoorzaak van de stress die studenten voelen, schrijft .

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, D66) wil het zogeheten bindend studieadvies (bsa) versoepelen. Zij vindt „de druk die op studenten wordt gelegd” te hoog. „We moeten echt voorkomen dat studenten onnodig struikelen.” Als het aan de minister ligt mogen instellingen van studenten in hun eerste jaar daarom niet meer dan veertig van de maximaal zestig studiepunten eisen om te kunnen doorstuderen.

Uit de woorden van de minister blijken een aantal misverstanden. Erger is dat de minister de problemen die er wel degelijk in het hoger onderwijs zijn op een totaal verkeerde manier aanpakt.

NRC Handelsblad 03 september 2018 – Lees hier het hele artikel

 


De reactie van een pas afgestudeerde

“Bert, je hebt gelijk: studielast lijkt voor een groot deel niet de oorzaak te zijn van studentenstress. Je tikt daarbij het onderwerp, het enorme aantal prikkels voor studenten, al even aan. Sociale druk komt ook zeker even het hoekje om kijken. Het is daarentegen niet de naked truth dat de student aan het jongleren is met bijbaantjes om op meerdere vakanties te kunnen. Een kamer huren in een typische studentenstad en een studie bekostigen zonder financiële steun van ouders en de overheid vraagt simpelweg om goochelen met je tijd en energie naast je studie.”

Lees hier hoe je dat het beste kan doen