Jong talent in je bedrijf, heb jij het al?

Als je je goed lopende bedrijf een kennisimpuls wilt geven, kun je dat goed doen door jong talent in te laten stromen. Zij zijn innovatief, objectief en leergierig. Dit creëert een mooie wisselwerking tussen ervaren personeel en jong talent. Tegelijkertijd kan jong talent ervoor zorgen dat de nieuwste ontwikkelingen in de markt een plek krijgen binnen je organisatie.

 

Waar vind je deze groep?

De theorie is helder, maar waar vind je deze groep mensen? Ideale, laagdrempelige manieren om in contact te komen met jong talenten zijn stageplekken, bijbanen en startersbanen. Graag neem ik je mee in de meest voorkomende vormen.

 

1. Meewerk-/meeloopstage

Tijdens een meewerkstage kan een tweede- of derdejaarsstudent van het mbo of hbo gedurende vijf maanden meewerken in jouw organisatie. Hierbij zal de student drie à vier dagen effectief voor je aan de slag gaan en doet hij in de overige dagen een kort onderzoek gerelateerd aan zijn opleiding. Een meewerkstage is ideaal als eerste kennismaking met de student in het kader van het verrichten van werkzaamheden.

 

2. Afstudeerstage

Tijdens een afstudeerstage houdt de student zich gedurende vijf maanden bezig met het onderzoeken van een uitgebreid (bedrijfsgerelateerd) vraagstuk. Dit kan zowel een kwantitatief als een kwalitatief onderzoek zijn. Ruimte maken voor een afstudeerplek binnen jouw organisatie biedt de mogelijkheid grote vraagstukken en/of uitdagingen eens echt op te pakken en kan op deze wijze een ideale manier zijn om een starter aan het werk te zien.

 

3. Bijbaan/ startersbaan

Na het afstuderen gaat de student op zoek naar een geschikte werkplek waar hij zijn geleerde kennis in de parktijk kan brengen. Om vroegtijdig zichtbaar te worden voor afstudeerders, is het ideaal om ruimte voor bijbanen (met doorgroeimogelijkheden) te creëren binnen jouw organisatie. Op deze manier maakt de student al snel kennis met de arbeidsmarkt en mochten deze paar uur per week (wederzijds) bevallen, dan is het aanbieden van een startersbaan mogelijk de volgende stap.