De 5 tips voor het binden van jong talent aan jouw organisatie

In ons vorig blog zijn we ingegaan op het belang van het binden van de jong talent. Deze week 5 tips waar je rekening mee moet houden.

 

1. Ga op tijd op zoek naar jong talent

Stages zijn vaak gebonden aan vaste periodes in het jaar, zoals september – februari of februari – september. Om de juiste stagiair te vinden is het van belang om al een aantal maanden vóórdat de stagiaire of starter in je bedrijf start de onvervulde vacature zichtbaar te maken onder de studenten. Door er vroeg bij te zijn heeft u veel keuze en alle tijd om op zoek te gaan naar die persoon die binnen uw organisatie past.

 

2.  Profileer je vacature op de juiste kanalen

Steeds vaker worden stages, bijbanen en startersbanen gevonden via het eigen netwerk van jong talenten. Hierin spelen docenten en begeleiders op scholen een grote rol. Vanwege dit feit is het van groot belang bewuste keuzes te maken in welke kennisinstellingen en desbetreffende opleidingen je als organisatie wilt benaderen. Het zoeken naar – en het benaderen van geschikte studenten kost veel tijd. Je kunt ook kiezen voor een platform dat dit werk uit handen neemt, zoals CareerUp.

 

3. Werk met een onboarding programma

Onboarding is het al beginnen met inwerken van je medewerker in de tijd tussen het moment dat hij de baan bij je organisatie accepteert, maar er nog niet daadwerkelijk werkt. In de basis gebeurt dit digitaal. Je biedt als organisatie een (toekomstig) werknemer een beveiligde omgeving waar hij of zij informatie kan inwinnen en delen. Deze informatie gaat over zaken als het bedrijf, wie zijn mijn collega’s, waar moet ik zijn, hoe laat moet ik beginnen en hoe ziet mijn inwerkprogramma eruit. Bespreek alle ins- en outs, ook de zaken die voor jou vanzelfsprekend lijken.

 

4. Geef veel persoonlijke aandacht

De generatie die nu – of binnen een aantal jaren de arbeidsmarkt op gaat hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Zorg ervoor dat je weet waarin – en op welke manier zij zich willen ontwikkelen, zodat je hier feilloos op in kunt spelen. Het inzetten van traineeprogramma’s zijn hierbij effectieve manieren om jong talenten een veilige basis voor ontwikkeling te bieden.

 

5. Zinvol werk

Zet je jong talenten goed in.Vraag uit waar ze energie van krijgen, laat ze dat doen waar ze zelf toegevoegde waarde kunnen leveren. Hier kun je je tijdens de selectie al op focussen, door antwoorden te vinden op wat hun drijfveren zijn. Let hierbij ook op waar jouw organisatie voor staat, wat wil jij uitstralen?