Burn-out? Voorkomen en genezen

Er blijkt een viertal punten te zijn, waar je als individu op kunt letten in het kader van welzijn van jezelf en dat van jong talent.

1. Het is tijd voor eerlijke gesprekken met elkaar. Kwetsbaar en eerlijk durven zijn over onze beperkingen en uitdagingen, weg van alle mooi weer verhalen, weg van alle imago’s op facebook.

2. In plaats van alle werkenden aan ‘timemanagement’ te leren doen, zouden we de beschikbare arbeid beter kunnen verdelen. En in plaats van jongvolwassenen elk een weerbaarheidstraining te geven, zouden we het rendementsdenken aan de opleidingen kunnen veranderen. De vraag ‘Do I fit in?’ zouden we moeten mogen vervangen door ‘What fits me?’ – om met het antwoord daarop onze maatschappelijke bijdrage te gaan leveren.

3. Door extra coaching te bieden aan deze groep op het moment dat zij van hun studie komen en richting de arbeidsmarkt gaan, kunnen een aantal uitvalgevallen geminderd worden.

4. Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze fase in ons leven over gaat. Niet zozeer over verwachtingen inlossen en al je schaapjes op het droge krijgen voor je 30e, maar juist om jezelf te ontwikkelen en op die manier met vallen en opstaan erachter te komen wie je bent. Maar, dan moet je wel van jezelf kunnen accepteren dat je af en toe fouten maakt en dat het niet gaat zoals je verwacht.

Kort om, er is dus helemaal niks geks aan deze generatie. Ze hebben alleen te maken met verwachtingen die niet altijd helemaal kloppen met de werkelijkheid. Als we dat kunnen relativeren en ervoor kunnen zorgen dat we accepteren dat we fouten maken dan komen we er wel!

 

Quote student:
“Ik heb nu geleerd dat ik tot het gaatje kan gaan om mijn doelen te bereiken en mezelf te bewijzen. Maar ik denk niet dat dat nog gaat gebeuren, want ik heb ook geleerd dat mijn gezondheid (zowel mentaal als fysiek) daar veel te belangrijk voor is.“