Change language to: English

Hoe bouw je tijdens je studie een CV’tje zonder burn out

De prestatiedruk op studenten is hoog. Volgens een onderzoek van Windesheim kampt een op de vier studenten in het hoger onderwijs met burn-outklachten. Hoe werk je tijdens je studie op een gezonde manier aan je cv?

„Het is belangrijk om ook aan ontspanning te denken”, aldus woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen Jorien Bakker. Ontspanning en persoonlijke ontwikkeling kunnen voor studenten goed samengaan. Bakker: ,,Sporten en een studentenbestuur doen, levert op beide gebieden veel op.”

Die twee zaken gaan wel vaak ten koste van het hebben van een baan. Iets wat sinds de invoering van het leenstelsel voor veel studenten ook erg belangrijk is. Om de huur te kunnen betalen, maar ook om aan toekomstige werkgevers te laten zien dat ze tijdens de studietijd niet alleen in de collegebanken en de kroeg hebben gezeten.

Voor cv-gerelateerde tips kunnen studenten terecht bij het Career Services Centre van de Rijksuniversiteit. In 2017 klopten 509 studenten daar aan voor onder meer individuele coaching of een cv-check en deden 1115 studenten mee aan workshops en seminars.

Er is voor studenten geen gouden weg die via bepaalde baantjes en activiteiten leidt tot een droombaan. Deen: „Niet iedereen kan direct vanaf het begin met inhoud bezig zijn. In alle baantjes kan je vaardigheden en kwaliteiten ontwikkelen die voor werkgevers belangrijk zijn, zoals leiderschap en teamwork.”

 

Match kwaliteiten

Studenten moeten de lat niet te hoog leggen en met een zo vol mogelijk cv en hele hoge cijfers hun studie willen afsluiten. „Als je bij een groot accountantskantoor wilt werken, dan zijn je cijfers belangrijk, maar meestal is het nog belangrijker om jouw kwaliteiten te matchen bij de werkgever”, vertelt Deen.

Daarom geven ze studenten het advies bij iedere sollicitatie een klein stukje, een cv-profiel, over zichzelf op maat te maken bij de vacature en het bedrijf.

 

Bestuursjaar

Een populaire nevenactiviteit onder studenten is het besturen van een studentenorganisatie. Volgens voorzitter Juul Oosterhuis van het Centraal Uitvoeringsorgaan voor de Studentenorganisaties, zijn er in Groningen ongeveer tachtig studentenorganisaties die erkend zijn door de RUG en dus een bestuursbeurs kunnen krijgen.

Daarnaast zijn er nog wat kleinere organisaties die geen beurs krijgen, maar wel bestuur zijn van een bestaande studentenorganisatie. Een snelle rekensom – elk bestuur heeft zo’n vier leden – leert dat er per jaar ruim driehonderd studenten een bestuursfunctie vervullen.

 

Leiderstype

Studentenbestuurders krijgen niet betaald voor het werk dat ze doen. Ze doen het om zichzelf en de vereniging te ontwikkelen. ,,Mijn bestuursjaar was ontzettend leerzaam, ik kwam erachter dat ik geen leiderstype ben”, zegt Martin Karkossa (21) met een glimlach.

Hij was voorzitter van een relatief kleine vereniging, maar voelde veel druk om goed te presteren. Karkossa: ,,Zelfs als je verantwoordelijk bent voor een vereniging met maar honderd leden, dan nog wil je alles zo goed mogelijk doen. Als iets niet lukte of niet goed ging, dan zat ik daar flink over in.”

Ondanks de druk blijft een bestuursjaar iets wat studenten graag doen. Voor hun cv, voor de ervaring en voor de gezelligheid. ,,Ik zou het zo weer doen”, vertelt Karkossa, ,,maar wel een andere functie. Penningmeester, denk ik.”

 

Fulltime baan

Jorien Rietkerk (22) had het graag allemaal gedaan. ,,Ik heb in het eerste jaar van mijn studie gesport en gewerkt. Toen ik het jaar daarop voor een bestuursfunctie bij mijn studievereniging ging, moest ik voor mijn gevoel een van die twee opgeven”, vertelt Rietkerk.

Ze besloot te blijven sporten, maar daar kwam ze bijna niet aan toe. ,,We zaten eigenlijk iedere dag wel van 9 tot 5 op het bestuurshok, gewoon een fulltime baan. Daar komen dan nog de activiteiten en commissievergaderingen overheen.

 

Ga na wat bij je past

„De voornaamste tip die we aan studenten geven, is: ga goed na wat bij je past. Je moet weten wat je leuk vindt en wat je kwaliteiten zijn”, legt trainer en carrièrecoach Yorieke Deen uit.

 

De reactie van onze Carrièreadviseur

“Dagelijks kom ik in contact met de typische student. De student die wil voldoen aan allerlei verwachtingen. ‘Ik moet hoge cijfers halen, hard werken, geld verdienen, fit zijn, sociaal- en maatschappelijk betrokken zijn..’. Het houdt inderdaad een keer op. Het idee van prioriteiten stellen en op zoek gaan naar jouw eigen purpose in life klinkt zo gek nog niet. Doen waar je in gelooft zal intrinsieke motivatie teweeg brengen. Waar krijg jij energie van?”

 

Coen Berkhout, Patriecia Kolthof, – Dagblad van het Noorden –