Waarom de millennial meer vatbaar is voor burn-out klachten

1. Millennials zijn hoogst individualistisch opgevoed, ze hebben dan ook het idee zelf verantwoordelijk te zijn voor al het succes en alle geluk in het leven. Maar als je dat gelooft, dan geloof je ook het omgekeerde. Dat als het niet lukt, het je eigen schuld is.

2. De tijd tussen dat men zich puber en zich volwassen voelt is steeds langer geworden. Dingen die traditioneel geassocieerd worden met de volwassenheid (baan, huis, kind) worden namelijk steeds verder vooruitgeschoven. Er ontstaat dus een tijd tussen puber en volwassen voelen, waarin men wel onafhankelijk bezig is en aan het werk (soms aan het studeren), maar waarin ze ook nog aan het ontwikkelen zijn. Zo komen ze er ook in deze tijd achter wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Maar, in die tussentijd, is het verwachtingspatroon van de millennial wel dat zij die doelen voor hun 30e al bereikt hebben. Juist dit creëert stress.

3. Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol zij zijn in het leven, wat steeds makkelijker wordt door de technologie. Maar wat ze vergeten, is dat ze online een nogal positief beeld van zichzelf neerzetten. Hierdoor is het heel makkelijk om een onrealistische verwachting van zichzelf te krijgen.

4. Millennials zijn opgegroeid in een tijd dat er hoge welvaart was (de sky is de limit) en als je klaar was met studeren de banen je aangeboden werden. Nu gaat het economisch veel slechter, waardoor er sprake is van een keiharde reality check. Om de arbeidsmarkt op te komen, moeten ze dus eigenlijk hun standaarden naar beneden brengen.

5. Ze hebben sowieso al hoge verwachtingen van zichzelf. Er is namelijk altijd tegen ze gezegd: ‘als jij maar je best doet, dan kan je alles worden wat je wilt (lees hier meer over de rol van opvoeding in dit kader). De realiteit blijkt anders te zijn. Op zich is dat nog niet zo erg, maar het ergste wat een millennial kan overkomen is dat ‘ie faalt.

Ze krijgen verwachtingen van zichzelf, waar ze eigenlijk niet aan kunnen voldoen. Tegelijkertijd is het idee niet aan deze verwachtingen te voldoen ondragelijk. Al met al ontstaat er op deze wijze een cocktail van prestatiedruk en stress.

Lees hier wat je eraan kunt doen.